Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Η 1τη συνέντευξη Καραμανλή μετά τον ανασχηματισμό. Ποιοι παρέμειναν και γιατί;


-Κ. Καραμανλή, κρατήσατε στο Υπουργείο Εσωτερικών τον κ. Παυλόπουλο - τον άνθρωπο που ανέβαλε τον Καποδίστρια 2, αφού πρώτα ανακοίνωσε, δια τυμπανοκρουσιών, την εφαρμογή του.
-Να σας απαντήσω. Τον Προκόπη τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που πίστεψε πέραν από οποιονδήποτε άλλο στον Καποδίστρια 2 και στις ευεργετικές του ωφέλειες για την περιφέρεια.

-Μα κύριε πρωθυπουργέ, δεν χάραξε καν τις περιφέρειες!
-Δεν είχε λεφτά να αγοράσει “χάρακα”!

-Όσο αναφορά τον κ. Αβραμόπουλο; Κατά γενική ομολογία, το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται στη χειρότερη του κατάσταση από το ’83, ενώ, ακόμη και οι στοιχειώδεις παροχές υγείας προς τους Έλληνες πολίτες φαντάζουν είδος πολυτέλειας.
-Η επιμονή μου να κρατήσω τον Δημήτρη στο υπουργείο υγείας βασίζεται στην απεριόριστη εμπιστοσύνη που έχω στην ικανότητα του να διαχειρίζεται κρίσεις. Μετρ της διπλωματίας, ο Αβραμόπουλος μπορεί να προσδώσει την ανάλογη σταθερότητα στον τομέα της υγείας που κυριολεκτικά «ασθενεί». Αναγνωρίζω ότι η πορεία του Ε.Σ.Υ. στα χρόνια της διακυβέρνησης μας είναι φθίνουσα. Εκτιμώ όμως ότι, με τον Δημήτρη υπουργό, η πορεία του Ε.Σ.Υ. θα παραμείνει «σταθερά» φθίνουσα. Και αυτό που πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι η σταθερότητα. Εξ’ ου και η στήριξη μου στο πρόσωπο του.

-Δε θα ήταν προτιμότερο να επιλέγατε έναν ιατρό-πολιτικό, ούτως ώστε να γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα στο χώρο της υγείας;
-Αστειότητες. Και ο Αβραμόπουλος “τουρίστας” είναι. Είδατε εσείς να άφησε έργο όταν πέρασε από το υπουργείο τουρισμού; Περαστικός ήταν!

-Κ. Πρωθυπουργέ, τον κ. Σουφλιά δείχνετε να τον εμπιστεύεστε και ,πολλές φορές, ακόμη & να τον συμβουλεύεστε. Θα τον χαρακτηρίζατε ως αμετακίνητο κυβερνητικό στέλεχος;
-Ο Γιώργος είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ο πλέον πετυχημένος υπουργός της κυβέρνησης μου. Είναι ο άνθρωπος που έχει παράξει έργο ενώ παράλληλα έχει το ειδικό πολιτικό βάρος να βγάλει το κόμμα της Ν.Δ. από οποιαδήποτε εσωστρεφή κρίση. Οφείλω, δε, να σας εκμυστηρευτώ ότι τον συμβουλεύομαι σε καθημερινή βάση.

-Πάντως, οι συμβουλές του τον τελευταίο καιρό, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, δε δείχνουν να έπιασαν τόπο.
-Αυτό είναι το μόνο κακό του Γιώργου. Δεν “ακούει” τις δημοσκοπήσεις.

-Όλοι περιμέναμε να μετακινήσετε τον κ. Μεϊμαράκη στο κόμμα, με σκοπό τη συσπείρωση της λαϊκής δεξιάς, αφού ο ανασχηματισμός έχει καθαρά κεντρώα χαρακτηριστικά, με βάση τα πρόσωπα συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα.
-Ο Βαγγέλης ως υπουργός Άμυνας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Μπορεί και υπεραμύνεται των θέσεων της πατρίδας καλύτερα από τον καθένα μας …και μεταξύ μας…μην το γράψεις αυτό…και των θέσεων της Ν.Δ.. Ο τύπος πουλάει άμμο σε βεδουίνους και πάγο σε εσκιμώους…χαχα…(ξάφνου σοβαρεύει)…
Επόμενη ερώτηση παρακαλώ!

-Πάντως οι κακές γλώσσες λένε ότι τον έχετε στο συγκεκριμένο υπουργείο γιατί κάνει τα στρατιωτικά ρουσφέτια του κόμματος.
-Ο Λούλης μου συνέστησε να μη μπερδεύω τα γαλάζια παιδιά με “χακί” χρώμα, διότι θα επωμισθώ το πολιτικό κόστος της αλλαγής χρώματος. Ο Βαγγέλης μέχρι και μουστάκι θα ξυρίσει, αλλά γαλάζιο παιδί σκοπιά στα σύνορα δεν πρόκειται να κάνει…

-Η κ. Μπακογιάννη παρέμεινε στο υπουργείο εξωτερικών. Αληθεύει ότι ήταν προϊόν συμφωνίας με τον - προ ημερών επισκεφθέντα το γραφείο σας - κ.Μητσοτάκη;
-Καθόλου. Η Ελλάς διανύει μία μεταβατική περίοδο όσο αναφορά την επισύναψη συμμαχιών με τις υπερδυνάμεις. Σε αυτήν την κατάσταση παγκόσμιας ρευστότητας, οφείλουμε να κρατήσουμε τις ανάλογες ισορροπίες με ανατολή και δύση. Εξ’ ου και το ζευγάρι Καραμανλής-Μπακογιάννη. Άλλωστε, η πολιτική στρατηγική που ακολουθούμε δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του γερμανοτραφή Σημίτη με τον - έχοντα άριστες σχέσεις με τους Αμερικανούς – Παπανδρέου, που οδήγησε σε μία πετυχημένη ευρωπαϊκή προεδρία και συνάμα μία άριστη ευρωατλαντική συμμαχία.
Αντιγράφω απλά μία πετυχημένη συνταγή.

-Εν τούτοις, κυκλοφορεί ευρέως στους παραπολιτικούς κύκλους ότι η οικογένεια Μητσοτάκη θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να χάσετε τις προσεχείς εκλογές. Πως συμβιβάζεστε με το γεγονός ότι ο πολιτικός σας συνεργάτης, σας σκάβει κρυφά το λάκκο;
-Ι ΄ll take my chances (εις την βλαχοαγγλική)! Αν καταφέρω και διατελέσω «10» χρόνια πρωθυπουργός, η Μπακογιάννη θα ξεχαστεί, σύμφωνα με το “αξέχαστο Μητσοτακικό θεώρημα” για το μακεδονικό ζήτημα που… δεν το θυμάται πλέον κανείς!!!

-Κλείνοντας, για να μην κουράζουμε και τους επίκαιρους αναγνώστες μας, τι θα λέγατε για το δίδυμο Παπαληγούρα-Πετραλιά;
-Εκτιμώ ότι είναι ένα εξαιρετικό πολιτικό ζευγάρι.

-Τι εννοείτε; Τι μπορεί να πετύχουν από κοινού μία υπουργός απασχόλησης και ένας υπουργός δικαιοσύνης;
-Μα φυσικά, να μη βρει ο “εργαζόμενος” το “δίκιο” του ποτέ!

-Σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε.
-Μη στεναχωριέστε! Έχω άπλετο…

.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Σκουπίδια σε λάθος θέση!

Tα νοσοκομεία έχουν γεμίσει με μαύρες σακούλες από ακρωτηριασμένα μέλη παιδιών.

Οι ιατροί, άυπνοι επί τρία 24ωρα, χειρουργούν στο πάτωμα, τις πιο πολλές ώρες της ημέρας δίχως φως.
Η Γάζα είναι ένα μέρος όπου, πλέον, δεν κοιμάται κανείς.
Και ενώ προσπαθώ, μάταια, να διώξω από το στήθος μου αυτό το βάρος που μου κάνει ακανόνιστη την αναπνοή, έρχεται η Τσεχία, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως θεσμικός «μου» εκπρόσωπος και προσπαθεί να εξοστρακίσει τις τύψεις μου:
-οι Ισραηλινοί εισβολείς βρίσκονται σε άμυνα!

Και εγώ; Κοιτάζω άναυδος το χαζοκούτι της tv. Το μήλο του Αδάμ σκλήρυνε σαν πέτρα και τρεμοπαίζει στο λαιμό μου.
Με όρισαν συνένοχο! Με διόρισαν φονιά! Και μάλιστα, με την ψήφο μου, τη συγκατάθεση μου!
Με έπιασε πανικός. Ψάχνω ιδρωμένος να βρω τη διαφορά του Ισραηλινού στρατιώτη από μένα, του ευρωπαίου «στρατιώτη»! Και δε βρίσκω καμία, γαμώτο! Καμία. Είμαστε δύο απλοί εκτελεστές!

-Θα ανασκευάσει η Τσεχία, μου λέει ασυγκίνητος ο «ρεαλιστής» γείτονας μου.
-Όπως και το Ισραήλ…σε λίγες μέρες. Ε, και; Δεν βλέπεις ότι συντελείται παιδοκτονία;
Σταματάω το διάλογο. Τον δικαιολογώ. Είναι πολύ μακριά η Γάζα και η όραση του δε φτάνει ως εκεί.
Ξαναρίχνω ένα κοντόφθαλμο βλέμμα στην tv.
Προσπαθώ να δω την άλλη άκρη του νομίσματος! Μάταια! Στερούμαι ψυχραιμίας.
Ίσως το παιδομάνι της Γάζας είναι ένα ενοχλητικό σκουπίδι στο μάτι του Ισραήλ.
Και εμείς; Τα υπόλοιπα σκουπίδια; Είμαστε τόσο τυχεροί…
…που δε μας φύτεψε κάποιος άνεμος σε ισραηλινό μάτι…
…τόσο τυχεροί που ζούμε…
Και αυτοί; …τόσο άτυχοι…που πεθαίνουν…

Σκουπίδια σε λάθος θέση!

Κοιτάζω τα χέρια μου, γεμάτα αίμα.
Στ’ αυτιά μου τσιρίζει μια μάνα κρατώντας ένα ματωμένο φυλαχτό, ό,τι απέμεινε από το παιδί της.
Ο πατέρας ζώνεται με μίσος, κύτταρο-κύτταρο. Οι φλέβες του; Κορδόνια, δένουν τα χέρια του απ’ το φόβο…Και η φωνή του; …στυγερού φονιά.
- Μη μου φέρνετε την ειρήνη. Είναι η πρώτη που θα σκοτώσω.
Ανοίγω τις παλάμες μου. Λυτρωτικός ο ήχος που ακούγεται καθώς πέφτει το όπλο μου στο κοκκινόχωμα.
Να που η δειλία έγινε τιμή και εγώ λιποτάκτης δίχως τύψεις!

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Είμαστε όλοι δίπλα σας…με όποιον τρόπο μπορούμε!