Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Ιερόδουλης μονοπάτι

Άλλη μια νύχτα λικνίζεις το σώμα σου σ’ ένα στενό πλακόστρωτο σοκάκι και το φως μιας ξεχασμένης λάμπας σού χρυσαφίζει τα μαλλιά -Εσύ είσαι το μικρό μου φεγγαράκι,
σιγομουρμουρίζεις¼

Στρέφεις το βλέμμα σου σ’ έναν τύπο καχεκτικό, κρυμμένο στο καπέλο του, να σε πλησιάζει με βήμα βαρύ
της ντροπής
μα και γοργό
της ηδονής


Στα πρώτα λόγια του, η ανάσα του, σου φέρνει απέχθεια
Τα ρούχα του είναι βρώμικα και χιλιοφορεμένα
Και τα μάτια σου, μετά μανίας, ψάχνουν ένα λόγο, μονάχα ένα λόγο
να χαμογελάσεις.


-Το όνομά σου, το όνομά σου
Μια φωνή διακόπτει τις σκέψεις σου προς στιγμή

Ω θεέ μου, ξέχασες τ ¢όνομά σου
Αυτό που άλλαξες τόσες φορές να δυναμώσεις τις κραυγές ικανοποίησης κάποιων απ’ τους πελάτες σου


-Το όνομά σου, το όνομά σου
Η ίδια φωνή ξανάρχεται στ’ αυτιά σου σαν απόηχος

Ω Θεέ μου, πόσες φορές ο ήλιος γεννήθηκε μέσα από τα βουνά
και πέθανε τη νύχτα
και το όνομά σου στις σελίδες της ιστορίας ήταν πάντοτε σε μαύρη μελάνη τυλιγμένο
σα δώρο που δεν επιστρέφεται, μη γίνει προσβολή


-Το όνομά σου, το όνομά σου
Επιμένει διαολεμένα ο κύριος με το μπλε κοστούμι
Και έχει μάτια παιδικά,
ρυτίδες αυλακώνουν το αρρενωπό πρόσωπό του,
τα χείλη μεγάλα, γυναικεία, κόκκινα σαν αίμα

και έχει τη γλώσσα της οχιάς
που γλείφει τον ιδρώτα του κορμιού σου
δίνοντάς σου σάρκα και οστά


-Το όνομά σου, το όνομά σου
τ' όνομά μου είναι ελπίδα
-Το επάγγελμά σου
το επάγγελμά μου είναι ζωή

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Μεταλλαγμένη υπεργεννητικότητα

Ένας από τους ειρηνικούς εχθρούς της επιβίωσης ενός έθνους είναι και η υπογεννητικότητα.
Σαφώς είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σαφώς και πρέπει να παρθούν εθνικά μέτρα για την καταπολέμηση τής υπογεννητικότητας.
Μήπως όμως παράλληλα πρέπει να παρθούν και παγκόσμια μέτρα για την καταπολέμηση τής υπεργεννητικότητας; Υπάρχουν μη προηγμένα κράτη, όπου οι γυναίκες περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους σε κατάσταση εγκυμοσύνης και οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι έτσι κάνουν εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, το 2050 ο πληθυσμός της γης θα αυξηθεί κατά 3 δισεκατομμύρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι το καλλιεργήσιμο έδαφος αυτή τη στιγμή ήδη υφίσταται υπερεκμετάλευση, για να καλύψει τις τωρινές μας ανάγκες, θα πρέπει να βρούμε νέες δεξαμενές τροφής.

Μια τέτοια προσπάθεια έγινε στην Αμερική, όπου δημιούργησαν μεταλλαγμένα κοτόπουλα τα οποία είχαν το σχήμα μπάλας με δύο πόδια και χωρίς καν στόμα.. Όταν ξεσηκώθηκαν οι οργανώσεις καταναλωτών, τότε οι ευφυείς δημιουργοί του τερατουργήματος μετονόμασαν το κοτόπουλο σε «κοτοπουλίνο» και συνέχισαν αταλάντευτα τις προσπάθειες για εναλλακτικές τροφές.

Το μόνο που φαντάζομαι σε μια τέτοια πληθυσμιακή αύξηση είναι να ζούμε σε κοτέτσια έχοντας για κατοικίδια ζώα τα «κοτοπουλίνο» και τρώγοντας πεντάκροκα αυγά σε σχήμα οβίδας!

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

"Όλα" ... Τσίπρας


Κέντρα απεξάρτησης κατευθυνόμενων πολιτών

Το «στερητικό σύνδρομο» των φανατικών τηλεθεατών δελτίων ειδήσεων παίρνει ξέφρενες διαστάσεις. Η τριήμερη απεργία των δημοσιογράφων και η αποχή από τα δελτία ειδήσεων έχει οδηγήσει σε εκδηλώσεις τρέλας τους «μαστουρωμένους» τηλεθεατές, που στοιβάζονται σαν τα τσουβάλια στα «κέντρα απεξάρτησης κατευθυνόμενων πολιτών». Τα κυβερνητικά τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά να εξυπηρετήσουν τους «γαλάζιους τηλε-χρήστες» βρίσκοντάς τους ένα κρεβάτι.
Έντρομη η κυβέρνηση τάζει στους δημοσιογράφους τα πάντα για την ύφεση του φαινομένου που έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Η κρατική τηλεόραση ξεκίνησε να παίζει τις ώρες των ειδήσεων τον Καραγκιόζη και άλλα θέατρα σκιών που δρουν ως υποκατάστατα για τους «τηλε-χρήστες». Τα ιδιωτικά κανάλια δείχνουν επεισόδια κινουμένων σχεδίων με τον Πινόκιο τηλεπαρουσιαστή. Οι τηλεθεατές βάζουν στο τέρμα την ένταση της τηλεόρασης και δένονται στις πολυθρόνες με σχοινιά να ξεπεράσουν το στερητικό σύνδρομο.
Τα ιδιωτικά κανάλια χρησιμοποιούν και εναλλακτικές μεθόδους για την ύφεση της μεγαλύτερης, ίσως, εθνικής κρίσης μετά τη δικτατορία.
Στο mega βάζουν σε επανάληψη το γάμο της Στάη.
Στο alter βάζουν το Χατζηνικολάου να παίζει τέννις.
Στον alpha ο Κακαουνάκης μάς δείχνει τη συνταγή της τσικουδιάς.
Στον antenna ο Ευαγγελάτος κόβει «αποδείξεις» στους απεργούς.

Μια φορά χρήστης…για πάντα χρήστης???

Οι αναντικατάστατοι

Η διαφοροποιημένη ανθρώπινη σκέψη είναι αυτή, η οποία διαχωρίζει τους ανθρώπους σε οριζόντια ιδεολογικά στρώματα και σε κάθετες ιδεολογικές κατηγορίες. Είναι αυτή που μας κάνει να αισθανόμαστε ξεχωριστοί, μας δίνει κίνητρα για δημιουργία, μας γεμίζει ευθύνες για συλλογική προσφορά, συντηρεί το αίσθημα ικανοποίησης για ατομικές κατακτήσεις, μας χαρίζει το δικαίωμα στον αυτοσεβασμό.
Η αποτελεσματική εφαρμογή ιδεών στην πράξη επιτυγχάνεται, κατά πρώτον, συνθετικά, μέσα από ιδεολογικές ζυμώσεις, για τη δημιουργία μιας ιδεολογικής πλατφόρμας, ενός ιδεολογικού προσανατολισμού και, κατά δεύτερον, συμπληρωματικά, καθ’ οδόν στην κατεύθυνση, όπου η αναπροσαρμογή είναι απαραίτητη ξορκίζοντας έτσι την αβελτηρία της σκέψης.
Η προσθετικού τύπου ανθρώπινη εμπειρία δρα ως μία συνεχώς εμπλουτισμένη βάση δεδομένων, μια συνεχώς ανανεωμένη αφετηρία που μας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε πιο γρήγορα, να εξειδικεύσουμε πιο εύκολα, να πετύχουμε περισσότερα.
Η συλλογικότητα μιας τέτοιας προσπάθειας, μέσα από την ανθρώπινη διαφορετικότητα και σε συνεργασία με το ομαδικό πνεύμα για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, μας κάνει όλους πιο χρήσιμους σε συλλογικό επίπεδο αλλά πιο αδύναμους ατομικά απαξιώνοντας έτσι την μοναδικότητα και τοποθετώντας την ανθρώπινη αξία ένα σκαλί ψηλότερα από το ανθρώπινο σώμα.
Η ειλικρινής αγωνία των συμμετεχόντων να παραμείνουν σ’ αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε να διαμορφώσουν την κατάληξη μιας τέτοιας προσπάθειας, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει τέλος αλλά ατέρμονες και αναπροσαρμόσιμες συνεχείς διεκδικήσεις, τους μονιμοποιεί τη σκέψη. Η αναμενόμενη αντικατάστασή τους ψυχολογικά τους αποδυναμώνει. Η εξέλιξη, όμως, της τεχνολογίας- που είναι και ο άτυπος δημιουργός χασμάτων γενεών- την επιβάλλει, διότι, αλλιώς, η όποια παράταση τούς μετατρέπει ,δυστυχώς, από χρήσιμα εργαλεία… σε βαρίδια…
ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ, φίλοι μου, όσο και αν αυτό πληγώνει τον εγωισμό μας.
Πρώτο μας μέλημα είναι η συμμετοχή μας σε ιδεολογικά σχήματα, όπου ο ιδεολογικός προσανατολισμός θα επιδιώκει την κοινωνική δικαιοσύνη.
Μοιράζουμε ελπίδα δίνοντας σε αυτόν που δεν μπορεί να πάρει.
Μοιράζουμε ζωή, ανέξοδα, δίνοντας σε αυτόν που δεν μπορεί να πάρει.
Μοιράζουμε αγάπη δίνοντας σε αυτόν που δεν μπορεί να πάρει.
Και όταν τελειώσει η μοιρασιά μας και ξέρουμε ότι υπάρχουν γύρω μας, πίσω μας, δίπλα μας, νέα πρόσωπα, νέοι σε ιδέες, νέοι γεμάτοι ελπίδα, ζωή, αγάπη, νέοι αξόδευτοι, νέοι που μπορούν και έχουν να μοιράσουν και να μοιραστούν πολύ περισσότερα, τότε ξεροκαταπίνουμε το πείσμα μας, παραπετάμε τον ναρκισσισμό μας, εξαλείφουμε τον εγωισμό μας και… τους δίνουμε χώρο…
...γιατί ουδείς αναντικατάστατος, φίλοι μου καρεκλοκένταυροι…
Φίλοι μου αναντικατάστατοι….

Χορευτικό φινάλε

Άλλο ένα Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διεκπεραιώθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Οι προσωπικές διαδρομές κάποιων μεγαλοστελεχών συνέχισαν να υφίστανται, το συνεδριακό κέντρο μετατράπηκε σε ένα μεγάλο παζάρι σταυρών και η ενότητα δείχνει πλέον να αποκτά καθαρά συμβολικό χαρακτήρα.
Ενδιαφέρουσα η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να αποκλείσει από το πολιτικό συμβούλιο όσους διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί και σε συνδυασμό με το να καλέσει στο τέλος της ομιλίας του τους Β. Βενιζέλο και Κ. Σκανδαλίδη στο βήμα και να ενώσουν τα χέρια τους σηκώνοντάς τα ψηλά για ώρα σε σχήμα χορού έστειλε μαζί με το μήνυμα της ενότητας και το μήνυμα ότι θα τους… χορέψει στο ταψί.

προσοχή στις φιγούρες …

Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Ασφαλιστικά σκουπίδια