Τρίτη 14 Απριλίου 2009

«Στην υγειά των χαφιέδων»


Οι αντιδημοκρατικές πολιτικές περίοδοι του μυστικισμού, της ίντριγκας, των καθεστωτικών αντιλήψεων και των συναλλαγών έχουν αντικατασταθεί από την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της χώρας μας(;). Πάραυτα, οι σύγχρονοι ολιγάριθμοι υπερασπιστές του σκοταδισμού αναμασούν μεθόδους & πρακτικές εκείνων των καιρών, όχι προς διδαχή αλλά προς συμμόρφωσή μας!
Ουδείς δύναται ν’ αμφισβητήσει το γεγονός ότι τα χουντοβασιλικά καθεστώτα του μακρινού παρελθόντος, πέραν του άκρατου συντηρητισμού τους, διείσδυσαν, εν μέρει, σε προοδευτικές νεωτερικές αντιλήψεις, με την ίδρυση <<δημιουργικών>> κοινωνικών ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας εξ αυτών των κοινωνικών ομάδων αποτέλεσε η <<ασπόνδυλη συνομοταξία των χαφιέδων>>!
Κατόπιν τούτου, οι “ιδρυτές των χαφιέδων” παρέδωσαν τη σκυτάλη της εξουσίας στο φυσικό ιδιοκτήτη της, τον ίδιο το λαό, αλλά πάνω στο κοντό κυλινδρικό ξύλο άφησαν άσβηστα τα αποτυπώματά τους…τους χαφιέδες!
H εξέλιξη της ιστορίας δεν παραχάραξε τον ορισμό του Χαφιέ. Τουτέστιν, είναι αυτός που απαρνείται τα συμφέροντα της κοινωνικής ή εργασιακής ομάδας στην οποία ανήκει, εξυπηρετώντας τρίτους, ζημιογόνους για την ομάδα <<του>> παράγοντες, για ίδιον όφελος.
Ομολογώ δε ότι εκπλήσσομαι για την προσαρμοστικότητα της ασπόνδυλης συνομοταξίας, καθότι οι χαφιέδες του παρελθόντος δεν απαρνούντο εξ ολοκλήρου την ψυχική τους αγνότητα, αισθανόμενοι ντροπή & τηρώντας τη μυστικότητα των πράξεων τους, σε αντίθεση με τους σύγχρονους χαφιέδες, που εξάγνισαν κάθε ηθικό φραγμό, εντυπωσιάζοντάς μας αρνητικά για την εξέλιξη του είδους!

Μπορείς εύκολα να τους διακρίνεις στο πλήθος. Ανερυθρίαστοι και με το σημάδι του σπαθιού του αφέντη στον ώμο, βαπτίστηκαν να υπηρετούν μια ζωή την ιδεολογία του χαφιεδισμού.
Όσο κι αν με απογοητεύει η ανελευθερία τους, δεν τους απομακρύνω από κοντά μου. Δε μ’ ενοχλούν ως κωμικοί, δε με γελούν οι κόλακες!
Μερικούς τους νοιάζομαι. Δυσκολεύονται να μπουν στο πετσί του ρόλου. Αναπολόγητοι, στέκουν άχαρα εμπρός μου. Σηκώνω το ποτήρι μου και πίνω στην υγειά τους
.