Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Διαδικτυακό πάρτυ πάνω σε “καμένο χαρτί”

Η αντίστροφη μέτρηση για τα έντυπα μέσα ενημέρωσης έχει αρχίσει εδώ και μια δεκαετία. Είναι αδύνατο να συζητάμε για το μέλλον του χαρτιού, όταν αυτό, πλέον, δεν υφίσταται.
Κρατάμε και σεβόμαστε, λοιπόν, το ένδοξο παρελθόν του χαρτιού.
Συγχρόνως, ως αυτόπτες μάρτυρες παρακολουθούμε τους «πάλαι πότε» ισχυρούς έντυπους επιχειρησιακούς κολοσσούς και πρώην ρυθμιστές των κατά τόπων πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων να ακροβατούν, άγουρα και μετά βίας, στα χείλη του κρατήρα ενός απύθμενου παρελθόντος.
Παράλληλα, ζούμε ένα παρόν όπου κάποιες «δοξασμένες» έντυπες επιχειρήσεις καταρρέουν οικονομικά ως χάρτινοι πύργοι, ενώ οι εναπομείνασες «αλληλοκανιβαλίζονται», αξιοποιώντας κατά τον πλέον ύπουλο και αναξιοκρατικό τρόπο το αιμοβόρο ένστικτο της επιβίωσης.
Ούτε τα πιο άγρια σαρκοβόρα ζώα δε θα καβγάδιζαν έτσι πάνω από ψόφιο χαλασμένο κρέας.
Αναπόφευκτα, γινόμαστε μάρτυρες όλων των παραπάνω εξελίξεων, όταν όλοι γνωρίζουμε το τέλος. Τότε όπου πάντοτε, η αθλιότητα και η περηφάνια διαχωρίζονται διακριτά, κρατώντας τη μεγαλύτερη δυνατή - μεταξύ τους - απόσταση.
Ελάχιστες είναι, δυστυχώς, οι εξαιρέσεις των έντυπων μέσων ενημέρωσης που στέκουν περήφανα δίχως μέλλον και δεν ασπάζονται το νόμο της ζούγκλας.

Στην αντίπερα όχθη της ενημέρωσης, το διαδίκτυο γιγαντώνεται με τρομακτική απλότητα και τρισδιάστατη «σφουγγάρινη» μνήμη, εξαπλώνεται ραγδαία προς πάσα κατεύθυνση, καταβροχθίζοντας αχόρταγα γνώση…την πιο νόστιμη τροφή της ισχύος!
Ένας ανεξέλεγκτος επαναστάτης δίχως πρόσωπο, που ισοπεδώνει κάθε αγκιτάτσια και ξεμπροστιάζει ακόρεστα κάθε προπαγάνδα, τόσο εύκολα, που γίνεται όραμα, το οποίο, μερικώς, σε παίρνει και από φόβο.
Με σύμμαχο του το χρόνο, το διαδίκτυο καταστρέφει κάθε είδους πιθανό διάλειμμα από την ενημέρωση, ικανοποιώντας έτσι και τον πλέον ανυπόμονο «ειδησεοφάγο».

για του λόγου το αληθές, σας παραθέτω κάποια ελάχιστα στατιστικά στοιχεία:
Γεωμετρική πτώση των πωλήσεων των εφημερίδων κατά το 1/3 την τελευταία δεκαετία.
Γεωμετρική άνοδος χρήσης του διαδικτύου αφού το 93% των παιδιών 10 - 15 ετών χρησιμοποιεί και ενημερώνεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 16 - 74 ανέρχεται πλέον σε 46%!

Χτυπάμε λοιπόν το καμπανάκι της ενημέρωσης!
Για άλλους ηχεί πένθιμα.
Σε άλλους δίνει ρυθμό στο χορό.
Ένα διαδικτυακό πάρτυ πάνω σε καμένο χαρτί!