Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Φτωχή γιορτή




Στις 24 Νοεμβρίου γιορτάζεται διεθνώς η παγκόσμια ημέρα αντικαταναλωτισμού (buy nothing day). H διαμαρτυρία όλων των πολιτών της γης απέναντι στον καταναλωτισμό εκφράζεται τη συγκεκριμένη ημέρα με την αποχή τους από την αγορά προϊόντων και με αυτό τον τρόπο στέλνουν το μήνυμα της επανεξέτασης της υπερκατανάλωσης προς την κοινωνία, αφού είναι γνωστό ότι το πλούσιο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το 80% των πόρων της γης, προκαλώντας άνιση κατανομή του πλούτου και δυσαναπλήρωτες καταστροφές στο περιβάλλον.
Στην αντίπερα όχθη, βέβαια, υπάρχουν και οι γνωστοί-άγνωστοι σκεπτικιστές οι οποίοι μας επισημαίνουν ότι η συνείδηση του καταναλωτικού κοινού δεν επηρεάζεται από τη μια, μόνο, ημέρα της άρνησης κατανάλωσης και σίγουρα επισκιάζεται από την αγοραστική μανία των υπολοίπων ημερών του χρόνου.
Με την άποψη αυτή των σκεπτικιστών φαίνεται να συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία και σκέφτεται να προτείνει πιλοτικά την εφαρμογή της γιορτής στη χώρα μας για εξήντα ημέρες το 2008, με σκοπό η ελληνική κοινωνία να αναθεωρήσει την καταναλωτική της συνείδηση και, αν αυτό πετύχει, να το παγκοσμιοποιήσει στοχοθετώντας έτσι την ισομερή ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου.
Ως πιθανές ημέρες εφαρμογής της γιορτής, η κυβέρνηση σκέφτεται τις μονές ημερολογιακές ημέρες του Γενάρη και τις ζυγές ημέρες του Φλεβάρη. Έτσι θα καταλαγιάσει και τις όποιες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της «φίλων» επιχειρηματιών, αφού οι πολίτες, ούτως ή άλλως, την περίοδο αυτή θα έχουν ελάχιστη αγοραστική δυνατότητα λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης που θα έχουν ήδη υποστεί από την αγορά πετρελαίου, τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε. και την ακρίβεια από τις υποφαινόμενες ανατιμήσεις όλων των προϊόντων.
Έτσι ο Έλληνας που αναπόφευκτα θα «πεινάσει»-πεινάσει, με ή χωρίς εισαγωγικά, αυτόν τον χειμώνα, θα γιορτάζει την πείνα του χωρίς ίχνος ντροπής και στεναχώριας, αφού ο σκοπός-αν και πεινασμένος- θα είναι ιερός.
Έπειτα, και με σύνθημα το ΄΄πτωχοί τω χρήματι μα πλούσιοι τω πνεύματι΄΄, ο Έλληνας των ιδανικών, των αρχών και των αξιών θα μεταλαμπαδεύσει την νεοαποκτηθείσα καταναλωτική συνείδηση στους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη, μια συνείδηση που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος…

Χρόνια πολλά, λοιπόν, και με τις υγείες μας… …